Terapiform
Utforsk dine tanker og følelser i dybden.
Hva er samtaleterapi?
Det som skiller den terapeutiske samtalen fra andre samtaler, er blant annet at den skjer i et fortrolig rom hvor terapeuten har taushetsplikt for det som blir sagt. Vi tror at iboende i alle mennesker finnes det et ønske om å forstå sammenhenger. Hvem er jeg i møte med meg selv og verden. Hva gjør meg til den jeg er – og hvordan formes jeg av det som har hendt meg i livet?
I terapien kan vi utforske og se nærmere på sammenhengene mellom tanker, følelser og kroppslige reaksjoner. Ved å øke bevisstheten i forhold hvordan du påvirkes, kan det bli enklere å ta valg basert på en helhetlig opplevelse av deg selv.
Grunner til å begynne i samtaleterapi kan være:
- Relasjonelle utfordringer
- Endret livssituasjon som tap, sorg eller akutt krise
- Utfordringer knyttet til prestasjon
- Utfordringer knyttet til kommunikasjon
- Alvorlige traumer og krenkelser
- Tilknytningsvansker
- Vedvarende uro og nedstemthet
- Stressmestring
- Vanskelige valgsituasjoner

Traumeterapi
Når du har traumatiske erfaringer, er det å tolerere og regulere sterke følelser spesielt vanskelig. Følelser oppleves også intense i seg selv, de skaper kroppslige fornemmelser og tanker som det krever mye av alle mennesker å forholde seg til. Dersom du ikke har lært å forstå og håndtere følelsene dine, kan det være vanskelig og forvirrende når de aktiveres i deg.
I terapien med deg som har traumatiske erfaringer vil det å lære hvordan du kan regulere følelser ha stor betydning. Likeså vil det å utvide kapasiteten din til å tolerere følelser være viktig.
Kjennetegn ved traumatiske erfaringer:
- Enkelte følelser er mer overveldende enn andre. Slike følelser er ofte sinne, skam og avmakt. Følelser som glede og velbehag overvelder også mange, og hvis det gjelder deg, opplever du kanskje å være redd for å bli følelsesmessig aktivert.
- Dersom følelser med sine tilhørende kroppslige fornemmelser vekker frykt i deg, gjør du mye for å unngå at de vekkes.
- Etter traumatiske hendelser er det vanlig å føle skyld, skam eller ha negative forestillinger om deg selv.
- Det kan skapes forestillinger om at du er en som andre ikke liker eller som ikke har verdi. Hvis du har opplevd traumatisering i barndommen, kan disse forestillingene bli særlig fastlåst og påvirke relasjonen til andre mennesker.
- Å være traumatisert innebærer ofte å ha blitt forlatt, sveket eller utsatt for overgrep. Det kan gjøre det vanskelig å stole på og ha tillit til andre mennesker.
- Det kan være vanskelig å sette grenser for andre og stå opp for deg selv og vite hva du vil. Denne ambivalensen kan være vanskelig å forstå, både for deg selv og andre.

Angst
Rådet for psykisk helse sier:
Angst er en av de vanligste psykiske helseplagene i Norge. Om lag 30 prosent får en angstlidelse i løpet av livet. Angst er ubehagelig, men ikke farlig i seg selv. Angst kan være et tegn på at man har levd med for mye stress og belastninger over lang tid.
Noen grunner til å oppsøke parterapi kan være:
Rådet for psykisk helse sier:
aktivt påvirke til at angstplagene ikke behøver å være en livslang følgesvenn. Det er mulig å lære teknikker som gir deg verktøy og bidrar til positiv endring.
- En sterk følelse av redsel og at du ikke kan kontrollere det som skjer med deg.
- Angsten kommer helt plutselig og uten forvarsel.
- Fysisk kan angst kjennes ved at du får hjertebank, skjelving, pustevansker eller at du tror du skal besvime eller kaste opp.
- Du føler ubehag eller angst i møte med mennesker, bestemte grupper mennesker eller i bestemte situasjoner.
- Du er engstelig og bekymret for at vonde ting kan hende, er rastløs, urolig og har vansker med å slappe av.

Hva er psykoterapi?
Grunnlaget for all terapi er et godt samarbeid mellom klient og terapeut. Det er viktig at du opplever at du blir forstått og ivaretatt. I tillegg er det viktig at du føler deg respektert for det du opplever som riktig for deg.
Ingen terapiforløp er like. Noen har behov for å gå lenge i terapi, andre trenger bare noen få timer. Noen ønsker å komme ofte til samtaler, andre vil ha noen ukers mellomrom.
I terapien vil vi se nærmere på hvilke behov du har ut fra det du bringer med deg inn. Vi utforsker sammen det som oppstår mellom oss i her og nå. Med det som utgangspunkt kan nye perspektiver bringes inn i livet ditt og nye muligheter synliggjøres.
Noen grunner til å begynne i psykoterapi kan være:
- Relasjonelle utfordringer
- Endret livssituasjon som tap, sorg eller akutt krise
- Utfordringer knyttet til prestasjon
- Utfordringer knyttet til kommunikasjon
- Alvorlige traumer og krenkelser
- Tilknytningsvansker
- Vedvarende uro og nedstemthet
- Stressmestring
- Vanskelige valgsituasjoner
